Gotlieb Grootlieg

4:25 pm Jasper se Stories

Kuier Uncle toe mos nou die dag saam met ‚n klomp vrinne toe so ander jafel inspraak maak op die gesprek synde hy nou ook van iewers in onse mooie land afkomstig is en afrikaans as huistaal in gemeen het met die res van ons. Hoe dit ook al sy stel die knaap homself voor as Gotlieb van Greeunen vanaf iewers dukant Tjepees halfway tussen Messina en Nerens.

Maar in elk geval, slaan die ou ‚n paar Biere weg en soos die tyd stap klim uncle se wenkbrou al hoer die lug in want die ou begint kak praat in preporsies waarvan uncle self nie die dimensies kan skat nie en dis nou iets te se want Uncle het darm ‚n meesters in Ingenieurswese… Doop Uncle toe sommer die vent net daar en dan met ‚n bietjie polisiekoffie en nou heet hy Gotlieb Grootlieg. Bedrewe Leuenaar en Lieplapper “of note“.

Soos die tyd stap en ons al hoe meer bemoerd word vir Gotlieb se vertoning dog almal maar dis tyd om bietjie visvang te gesels en te kyk waar heer Grootlieg se stories ons gaan heenvat. Visvang is mos immers ‚n sport waar ‚n maatband net lieg en die skaal se spriengs altyd te styf is. Na Hanno so paar foto’s afgeshow het van sy tjomma se onlangse trippie Inhaca toe val mister Grootlieg ook toe weg. Presies wat ons wou gehad het en dit lui so (Uncle moet bieg lat hy die storie al donkiejare terug raak gelees het in ‚n ou stywe lyne se wolstorie afdeling, maar nou ja, „it goes to show“)

Anycase, Gotlieb en sy neef besluit eendag om te loop kyk of hulle die groot babers onder die Hertebeespoortdam se wal kan gaan vang. Op hierdie stadium is grootlieg al so vasgevang in sy eie stories hy glo homself. “Indefinitely!“ Nou moet ons ook natuurlik weet dat die f*ken visse so groot is dat hulle nie met dooie voeltjies en gewone stok en katrol gevang kan word nie. Uh Uh nee. Hiervoor het ‚n man gereedskap nodig. So sit die twee toe af damwal toe met ‚n Ford F-two-fifty-pick-up-trok, ‘n winch en ‘n dooie volstruis.

Daar gekom bekyk die 2 die storie en besluit toe maar om die wa teen die afdraende tussen die bome te parker net so verby die slangpark duskant Kosmos. Nou hoe de f*k het julle die volstruis toe by die damwal gekry wil die manne toe nou ene ore weet. Hierdie is mos nou ‚n altemit Mariko styl storie a’la Charles Herman Bosman en dit raak heel interresant.

Gotlieb laat ook nie op hom wag nie en vertel hoe hy en neef Gysie die trokkie se spaarwiel loop afhaal het en die tube toe binne uithaal solat hulle een tamaai kettie kon bou tussen 2 bome op die wal. So gemaak hak hulle toe die volstruis aan die winch se hoek wat toe sommer ook as vishoek dien en reverse die wa tussen die bome uit. Met die allemintige kettie rekke toe nou so styf soos kitaar snare laat los hy wat Gotlieb is die winch se rem-hakkie en doer trek die enigste volstruis wat nog ooit gevlieg het. Bene, vlerke, poepekan en als.

Raait, toe begint die groot wag. Watwo, halfuur op die klok en die groot vundu maak sy verskyning met ‚n moerse maalkolk en sommer sulke stoffies wat oor die water loop. Daar gaan die winch op loop wyle Gotlieb en Gysie verward rondspring op soek na iets wat die damn winch kan stop want die clutch brand uit en die rem wil nie werk nie. Soos die stuk kabel deur die water sny sien mens blykbaar net Hyasinte vlieg soos die gedoente daar voor onder die water spook om los te kom. Maar f*k dit reken Gysie toe die winch uiteindelik tot stilstand kom en al wat beweeg is so brand reukie deur die lug wat die vas ge-seizde winch se lot be-aam en Gysie start die Ford op. Nie links nie gooi die knaap die gearboks in reverse en trek daar weg lat mens net klippe sien spat.

Gotlieb reken hy gooi cover want die donnerse vis is toe sommer heeltemal te sterk vir die bakkie en hy dog sy neef is na moer toe die trok die berg af op loop gaan waterkant toe soos die vis daar voor trek.

Gelukkig kom die trokkie te staan tussen dieselfde twee boompies waaraan die kettie rekke vas was en daar staan hy. Nie ‚n tree verder nie en die vis gee ook geen aanduiding of hy een of ander tyd gaan moeg word nie. O nee, hy trek aan daai winch-kabel lat die ding so styf word jy kan tande met hom vlos. Soos die storie ook nou al erger en intens begint word wil ons toe nou weet hoe de f*k het die gielemientjie nou uiteindelik aan wal gekom en dis toe nou hier waar Gotlieb begint klei trap en aan plan b begint dink.

Nooi reken hy, daar was ‚n korporaal in die weermag wat vir neef Gysie baie ge-like het toe die nog troep was en die streep-arm was nog steeds in diens op een of ander kampterein duskant Pelindaba. So by so bel hulle die weerman en hy kom sowat ‚n uur later daar aangesuiker met ‚n mortier en een verskriklike harpoen wat hy by sy broer se oom se skoonseun in die vloot geleen het. Nee wat daar is geen probleem nie se die korporaal en maak die mortier aan die harpoen vas en draai hom toe met die 2e volstruis (Gotlieb wou oorspronklik 2 visse vang en so sien). So gese so gedaan en die korporaal trek los met die harpoen in die rigting van die vis wat toe nou al nader aan die oppervlakte baklei met die kabel.

Getrou aan die natuur van ‚n Baber ruik hy weliswaar mos wragtig die 2e voeltjie wat so half onder sy neus land en hy sluk die ook weg. So reg in korporaal se kraal en hy trek die mortier se safety-pin uit met die harpoen se tou.

Magtig maar is daar toe nou vir jou een tamaai F*k*p. Vertel Gotlieb van een donderslag wat soos 6 kanonskote tussen die berge om die dam weergalm en die grate van die vis wat spat van die ontploffing en soos droppers oor die water trek in al wat rigting is.

Volgende dag blykbaar in die lokale koerant is daar sprake van ‚n paar seiljagte wat die vorige aand op onverklaarbare rede by die kosmos seiljagklub beskadig is deur nugter weet watse gedierte se beendere. Die is sommer ook weggestuur vir ontleding.

Maar nou Ja. Sedertdien was Ene Gotlieb Grootlieg nog nooit weer naby Harties nie en sedertdien het Uncle en kie hom ook nog nie weer gewaar nie.

5 Responses
 1. Roer :

  Date: January 12, 2008 @ 6:18 pm

  Ah! Dankie tog. ;-)

 2. Nikita :

  Date: January 12, 2008 @ 10:28 pm

  Jy laat my aan Jan Spies dink! :lol:

 3. Christell :

  Date: January 17, 2008 @ 9:56 pm

  Love die storie, wanneer kry ons nog een?

 4. GG - Uitgawe 4 « Gert Gariep :

  Date: April 25, 2008 @ 3:54 pm

  [...] Gotlieb Grootlieg Kuier Uncle toe mos nou die dag saam met ‚n klomp vrinne toe so ander jafel inspraak maak op die gesprek synde hy nou ook van iewers in onse mooie land afkomstig is en afrikaans as huistaal in gemeen het met die res van ons. Hoe dit ook al sy stel die knaap homself voor as Gotlieb van Greeunen vanaf iewers dukant Tjepees halfway tussen Messina en Nerens. [...]

 5. Wipneus :

  Date: April 27, 2008 @ 6:58 am

  Briljant!!!

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.